Haziran 2020 Kitap Önerisi

Haziran 2020 Kitap Önerisi

Bu ayki kitap önerim Eğitimci, Ressam ve Yazar Muharrem Çelik’in bir araştırma kitabı özelliğini taşıyan “Şanlıurfa Kültüründe Düğün ve Evlilikler.” Kitaptan bahsetmeden önce yazardan bahsetmek istiyorum.

Eğitimci, ressam ve yazar. 1 Haziran 1974, Şanlıurfa doğumlu. On çocuklu bir ailenin oğlu olup, çocukluk dönemi annesiyle Şanlıurfa’nın güneyinde oturan dedesinin köyünde geçti. Sonra kentteki babasının yanına gitti ve on yaşına kadar mahalledeki din hocalarından dini bilgiler aldı. Arkasından Yavuz Selim İlkokulu’na başladı, burada okurken resimdeki başarısıyla dikkat çekti. Şanlıurfa Gazi Lisesi orta kısmında okurken Güzel Sanatlar Galerisi müdüründen teşvik gördü ve resim dersleri aldı, böylece 1991 yılında ilk kişisel resim sergisini açtı. Liseyi bitirdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde okurken bir de vitray sergisi açtı. Üniversiteyi bitirdikten sonra Şanlıurfa’nın kırsal bir köyüne öğretmen olarak atandı. 

Edebiyatla da ilgilenen Muharrem Çelik’in araştırma ve makaleleri yerel gazetelerde ve ulusal dergilerde yayımlandı. Ortadoğu ülkelerinden Suriye’yi, Ürdün’ü ve Mısır’ı gezip izlenimlerini çeşitli yayın organlarında yayımladı. Ayrıca İstanbul’da, Sivas’ta, Eskişehir’de, Diyarbakır’da, Urfa’da ve Ankara’da ondan fazla kişisel resim sergisi açtı, kırk kadar karma sergiye katıldı. Şanlıurfa Belediyesi tarafından diktirilen “İsot Anıtı” fikri de ona aittir. 1992 ve 2003 Şanlıurfa Güzel Sanatlar Galerisi Başarı Belgesi, 2004 Harran Üniversitesi Nevroz Resim Yarışması Sergileme, 2006 Öğretmenler Arası Etik konulu resim yarışması Şanlıurfa üçüncülük ödülleri vardır.

Eserleri

DENEME: Dilara Gönül Bağları (2003).

ARAŞTIRMA: Şanlıurfa Kültüründe Düğün ve Evlilikler (2009)

(Biyografya.Com sitesinden düzenlenmiştir.)

Bu kitaplar dışında ayrıca “Çilede Açılan Çiçek” adlı şiir kitabıyla beraber okul öncesi ve 1.sınıflara hitap eden çocuk hikayeleri kitaplarını da peş peşe yayınlamıştır.

Yazarla 2011-2012 eğitim öğretim yılları arasında Şanlıurfa’da görev yaptığım sırada tanıştım. O dönem bana imzalayıp verdiği “Şanlıurfa Kültüründe Düğün ve Evlilikler” adlı kitabıyla tanıştım. Kitap başta da belirttiğim gibi bir araştırma kitabı niteliğinde, dolayısıyla kitap belli başlı bölümlerden oluşuyor ve kitapta sade bir dil kullanılmış. Kitap Urfa’nın zengin folklorik özelliklerini de görmemize olanak tanıyor ve özellikle son yüzyıl içerisindeki düğün ve evlilik türlerini de tanımamıza kaynaklık ediyor. Kaynaklık ediyor diyorum; çünkü yazarın yöre halkından olması birinci elden kaynak niteliği taşıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yaygın olan berdel ve kirvelik geleneklerinden tutun da asbap gecelerine kadar birçok geleneği bu kitapta görmeniz mümkün. Kültürümüzde yaygın olan çeyiz geleneğinin de yine yöresel farklılıklarına bu kitapta değinilmiş.

Kültür araştırmacısı olan ya da farklı kültürlere ilgi duyan herkesin faydalanabileceği bir kitap.

Yazarı buradan muhabbetle selamlarken bir sonraki ay yeni bir kitap önerisinde görüşmek üzere…

Bir Cevap Yazın